Koffie-ochtenden

gezellig

koffie drinken

De werkgroep Koffie drinken organiseert een paar keer per maand een koffie-ochtend in De Wiese. Daar kan iedere bezoeker onder het genot van een kopje koffie lekker bijkletsen met de anderen.

Tijdens de koffie-ochtenden wordt er niet alleen koffie gedronken en gepraat. Er kunnen ochtenden zijn met een speciaal thema. Het kan zijn dat er een spreker komt, of een workshop of een andere activiteit.

lees verder

waar

gehouden?

De koffie-ochtenden vinden plaats in Sociaal Cultureel Centrum De Wiese, waar De Trossel een vaste plek heeft.

Het adres is:

De Wiese 2

3998 MD Schalkwijk

telefoon: (030) 6011050

lees verder

volgende

koffie-ochtend

Op de koffieochtend van vrijdag 19 augustus 2022 komen Annie en Albert Miltenburg vertellen over hun fietstocht naar Santiago de Compostella. Ze vertellen hun verhaal met prachtige foto’s.

De komende koffie-ochtenden zijn donderdag 28 juli, vrijdag 5 augustus, donderdag 11 augustus, vrijdag 19 augustus, donderdag 25 augustus, vrijdag 2 september, donderdag 8 september, vrijdag 16 september, donderdag 22 september, vrijdag 30 september.

Wie niet zelf naar De Wiese kan komen, kan gebruik maken van de vervoerservice.

vervoerservice

koffie-ochtend met

de Voedselbank

Tijdens de koffieochtend van vrijdag 20 augustus kwamen 2 vrijwilligers van de Voedselbank Houten vertellen over het reilen en zeilen van deze bijzondere organisatie.

Het kan iedereen overkomen, plotseling verandert er iets in het leven door bijv. verlies van een baan, faillissement, of scheiding waardoor er soms ook grote financiële problemen ontstaan. Soms zo groot, dat er zelfs geen of weinig geld meer is voor eten. Deze mensen kunnen zich aanmelden en dan wordt er gekeken of ze in aanmerking komen voor hulp. De Voedselbank maakt het voor deze mensen mogelijk om toch voldoende en gezonde voeding te krijgen. Er is oog voor de privacy van de bezoekers omdat veel mensen zich schamen voor deze hulp. Gelukkig hoeven de meeste gezinnen er alleen tijdelijk gebruik van te maken.

>De Voedselbank krijgt producten aangeboden van bedrijven, particulieren en van supermarkten. Door supermarkten wordt o.a. overgebleven brood geleverd en levensmiddelen die net wel of net niet over de houdbaarheidsdatum zijn en vaak nog prima gebruikt kunnen worden. We hoorden hoe de hamsterperiode aan het begin van de coronacrisis ervoor zorgde dat de voedselbank ineens te kort kwam. Er was toen vooral een te kort aan verse producten. Gelukkig waren er ook toen donateurs die met een financiële bijdrage de voedselbank kon helpen.

De voedselbank is geen overheidsinstelling en is volledig afhankelijk van vrijwilligers en donateurs. Het was geweldig om te horen hoe deze organisatie werkt en naast de hulp aan anderen, ook het voorkomen van verspilling als belangrijk doel heeft. Na de presentatie was er nog ruimte voor vragen, het was een zeer informatieve koffieochtend.

kijk verder

koffie-ochtend met

Jan Vrerink

Bijenhouder Jan Vrerink uit Tull en ‘t Waal was op de koffieochtend van vrijdag 21 augustus om te vertellen hoe het is om imker te zijn en wat er allemaal bij komt kijken. Interessant en boeiend welke rol de bijen hebben in de natuur! Prachtig hoe vernuftig ‘het systeem’ van de bijen functioneert.

kijk verder

koffie-ochtend met

Marjolein Kool

Tijdens de koffie-ochtend van 13 augustus 2020 vertelde Marjolein Kool over haar schrijverschap. Ze schrijft gedichten, die zijn uitgebracht in twee boekjes. Daarnaast schreef ze samen met Drs. P boeken over wiskunde en poëzie en schreef ze verhandelingen over rekenen. Ook vertaalde ze boeken. Ze heeft een schrijfzaam leven. Dat is ook de zien in deze powerpoint.

kijk verder

koffie-ochtend met

Buurtzorg

Het was woensdag 20 november 2019 een informatieve ochtend bij De Trossel. Buurtzorgmedewerkers Helma van Bennekom en Monique Kok hebben de visie, de werkwijze en de gang van zaken bij Buurtzorg op een plezierige manier en duidelijk uitgelegd. Iedereen is vrij om voor een van de thuiszorgorganisaties binnen Houten te kiezen, maar voor degenen die contact willen met Buurtzorg hierbij nog het telefoonnummer waarop men te bereiken is: 06 53293039.

kijk verder

koffie-ochtend

van 7 november

Buiten was het regenachtig, binnen was er Trosselkoffie in de grote zaal van De Wiese. Dit keer met iets lekkers van de familie Hawari. Deze familie vluchtte nog niet zo lang geleden met hun kinderen vanuit Syrië naar Nederland. Hun thuisland werd en is nog steeds oorlogsgebied. Zij kwamen uiteindelijk terecht in ons dorp, waar ze gastvrij zijn opgevangen en inmiddels aardig ingeburgerd. In tegenstelling tot Syrie vieren we in ons land 75 jaar vrede en vrijheid. Daar staan we komend jaar op 4 en 5 mei extra bij stil door o.a. een film te maken over het Eiland van Schalkwijk in oorlogstijd. Hoe leefden de mensen toen? Op welke plekken in Schalkwijk en Tull en ’t Waal hebben zich bijzondere gebeurtenissen afgespeeld? Om iedereen een beeld te geven van de dorpsfilm die we willen maken, vertoonden we vanmorgen de film ‘Een drijvend verleden’ over onze buurgemeenschap Vreeswijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. De maker van deze film Klaas Wijbenga was er ook. Hij en Charles Verwimp zullen de dorpsfilm over het Eiland van Schalkwijk gaan maken. De aanwezigen waren niet alleen bij het kijken van de film vol aandacht. Ook toen Marjolein Kool de herinneringen van Ria Kruyssen-Copier, Jan Odijk en Truus Baas voorlas hing de zaal aan haar lippen. Er werd nog lang nagepraat...... En het 4/5 mei Comité ging met veel ideeën en verhalen huiswaarts. U kon er vanmorgen niet bij zijn? De film is ook op uw computer te bekijken. Klik nieronder op Kijk verder vaar de uitzending van RTV Utrecht: 'Een drijvend verleden'

kijk verder

broodje

kroket

Donderdagochtend 15 augustus was het buiten fris en buiig maar in De Wiese was het bij de Trosselkoffieochtend warm en gezellig! Ruim 50 personen hebben genoten van elkaars gezelschap, van de lekkere koffie, van de spellen die werden gespeeld en van een lekker broodje kroket. De ochtend was bijna te kort, spelletjes waren om 12 uur nog in de beslissende fase….. maar konden natuurlijk wel worden uitgespeeld.

lees verder

komkommer

ingemaakt

Op de koffie-ochtend van 3 juli 2029 kwam Anne Hollander iets vertellen over Tuin Brassica. Ze noemde drie zaken die meetellen bij het eten:

1 = eet uit de buurt. Dan is het niet nodig om vliegtuigen onrijp fruit uit verre landen te laten vervoeren.

2 = eet alles. In de winkels liggen bijvoorbeeld alleen kaarsrechte komkommers. Maar ze heten niet voor niets kromme jongens, ook die kromme exemplaren zijn prima te eten.

3 = eet producten uit het seizoen. Aardbeien is zomerfruit. Met Kerstmis aardbeien eten is onzin [en bovendien niet lekker].

Na de inleiding kregen we uitleg hoe het recept is van het inmaken van komkommers in het zuur. Daarna ging iedereen aan de slag met het snijden van uien, het plakjes maken van de komkommer, het toevoegen van kruiden.

Terwijl de azijn aan de kook werd gebracht, kwamen de kinderen van de groepen 1 en 2 van de Michielschool op bezoek. Aan hen hebben de Trossel-bezoekers een boek of een verhaal voorgelezen.

lees verder

Piet Heijmink Liesert

over Schalkwijk

Op 25 april was Piet Heijmink Liesert te gast op de koffie-ochtend. Nadat de ruim 30 aanwezigen voorzien waren van een kop koffie of thee, kon Piet van start gaan. Allereerst was er het boeiende verhaal over het ontstaan van Schalkwijk en Tull en ’t Waal, hoe door de ontginning van het moeras het gebied bewoonbaar is gemaakt. We weten nu waarom de boerderijen en huizen niet helemaal loodrecht op de wetering staan en dat dit een uniek aspect van ons dorp is. Vervolgens werden alle hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van Schalkwijk nog eens kort verhaald en hoorden we hoe het de dorpen en dorpelingen is vergaan in de Middeleeuwen, maar ook tijdens de reformatie en de eeuwen erna.

Piet kon ons precies vertellen wanneer er waterpompen kwamen, maar ook wanneer waterleiding en elektriciteit zijn aangelegd en dat de mensen in Honswijk er wel erg lang op moesten wachten. Voor veel aanwezigen was er wel een ‘oh ja?-momentje’ en toen de verhalen van de vorige eeuw aan bod kwamen vaak een blik van herkenning.

Na het verhaal van Piet werd door de gastvrouwen, voor wie wilden, nog een glaasje Oranjebitter geschonken vanwege onze bijna jarige koning.

lees verder

kinderen brengen

palmpaas

Tijdens de koffie-ochtend van De Trossel van 10 april kwamen de 22 kinderen van groep 5 van de Michiel-basisschool op bezoek. Zij hadden die morgen allemaal een palmpaaskruis versierd. En al zaten de beoogde palmtakjes onder de mot en moesten er snel andere takjes worden gevonden, en al had de bakker de broodjes te laat in de oven gedaan, toch hadden de kinderen mooie stokken gemaakt.

Nadat ze een liedje hadden gezongen, zochten de kinderen allemaal één oudere uit aan wie ze de stok aanboden. Zij waren er erg blij mee. Een mooi samenkomen van jong en oud.

lees verder

koffie-ochtend

met gebak

Tijdens de koffie-ochtend van 14 februari 2019 kwam er bijzonder bezoek. Mensen van de gemeente Houten, de provincie Utrecht en subsidie-verstrekker Leader kwamen eens kijken hoe De Trossel er voor staat.

Om dat te vieren was er voor iedereen een gebakje met daarop het logo van De Trossel. Dubbel feest zo, want de drie dorpsondersteuners en bestuurslid Arie van Rooijen kregen een taart van CDA-Houten.

lees verder