duofiets / bewegen

fietsen op de

duofiets

Sinds de lente van 2021 heeft De Trossel de beschikking over een duofiets. Daarmee kunnen twee mensen fietsen, ook als een van de twee wat slecht ter been is of niet zo'n beste conditie heeft.

De fiets staat gestald in de fietsenstalling van Sporthal Schalkwijk in de Kloostergaarde. U kunt de fiets reserveren via onderstaande knop. U krijgt dan een mailtje met de nodige informatie over de handelwijze..

Bewegen op zaterdag

het weekend in

met bewegen

Als ik bij hem in huis kom, is Gerard Leeman bezig met de voorbereiding van zijn halfuurtje Bewegen op zaterdag van komende keer. Gerard: Ik probeer elke keer iets nieuws te brengen. Dat maakt dat de oefeningen leuk blijven, want het is zo belangrijk dat mensen, en vooral oudere mensen, blijven bewegen. En dat ze er lol aan beleven, bewijst de vraag van de huidige groep of we niet van een half uur naar drie kwartier kunnen overgaan. De mensen die nu meedoen, komen graag en zijn heel enthousiast. Maar het is toch jammer dat er niet meer mensen komen naar het plaatsje voor De Wiese.

Je bent er elke zaterdag?

Ja elke zaterdag is er bewegen, ’s morgens om half tien, het begin van het weekend. En als ik een keertje niet kan, dat neemt Dingena, mijn schoondochter, of Stan Uyttewaal waar voor mij. Er is trouwens nog een reden om mee te doen. Veel mensen zitten alleen thuis en kunnen nooit hun verhaal kwijt. Sommigen verpieteren zo. Door mee te doen, kom je met ander mensen in contact. We wisselen ervaringen uit, peppen elkaar op en gaan zo verfrist het weekend in.

Moet je lenig zijn voor de oefeningen?

Helemaal niet. Bij de oefeningen die wij doen, gebruiken wij allerlei spieren. Iemand kon zijn arm niet ronddraaien toen hij voor het eerst kwam. Nu doet hij dat zonder moeite. Als er mensen voorbij lopen als wij bezig zijn, reageren ze allemaal heel enthousiast. Het is dan heel jammer dat ze niet komen meedoen. Een meneer die binnenkort in Schalkwijk komt wonen heeft gezegd, dat hij na zijn verhuizing ook mee komt doen. Zo moeten er meer zijn.

Waarom moeten juist Trossel-mensen gaan meedoen?

Ik geloof dat het heel goed werkt tegen eenzaamheid en dementie. In de krant van vandaag staat toevallig dat ouderen vaker vallen. Als oplossing staat erbij dat ze dan met een rollator kunnen gaan lopen. Maar ik denk dat de evenwichtsoefeningen die wij doen beter helpen. Afgelopen keer deed ik een oefening met het overgooien van een bal. Dat vinden ze leuk. Maar toen ik zei dat ze het nu op een been staand moesten doen, werd het lastiger. Maar door het te oefenen krijg je meer zekerheid en ben je stabieler.

Tot slot?

Ik hoop dat het blijft bestaan, die zaterdagmorgen om half tien. Aan ons ligt het niet. Maar meer mensen is eigenlijk heel nodig. En weet je wat het leuke is: het kost nog niets ook. Het is helemaal gratis. Dus trek makkelijke kleding aan en kom een keertje meedoen.

Frans Hollander.

Riet Sturkenboom en dochter Trees maken de eerste rit met de duofiets

eerste rit met

duofiets

Rond half vier op vrijdag 16 april 2021 trapten Trees van Eijden en haar moeder Riet Sturkenboom de eerste rondjes op de duofiets. Daarmee namen ze de nieuwe Schalkwijkse Duofiets in gebruik. Een duofiets is een fiets waarop twee personen naast elkaar kunnen fietsen. De een trapet en stuurt, de ander rijdt mee, al kan die ook trappende bewegingen maken. De fiets is vooral bedoeld voor mensen die niet alleen kunnen of durven fietsen, maar wel graag een rondje in het dorp fietsen. De duofiets is aangeschaft door De Trossel.

Typisch Schalkwijks is dat de fiets in zijn geheel door sponsors is gefinancierd. Zodra het idee van de fiets in het dorp bekend werd, boden allerlei instanties geld aan om het project te ondersteunen. Zo wilde de Stichting de Kloostergaarde graag een activiteit voor hun bewoners. Maar ook De Stichting Mazzel, De Onderlinge, JNC en Zachtfruit Schalkwijk zegden geld toe. De Stichting Sporthal bood spontaan aan een stalling voor de fiets te bouwen en te bekostigen. Siem Kuijer van Fiets Fix Kuijer zal de fiets onderhouden en zonodig repareren. Hij heeft ervoor gezorgd dat het bord met logo’s op de fiets is gemonteerd. Het bord is ontworpen door Esmée van Schaik van ES Ontwerp. Een wafelactie maakte de financiering rond.

Bekijk hier het filmpje van de eerste rit.

naar de tuin

wandelen

De eerste activiteit van de werkgroep Wandelen en fietsen heeft plaatsgevonden op donderdag 18 juli 2019. Toen is een groep bezoekers van de koffie-ochtend naar de tuin van Jonkheer Ram gewandeld, al dan niet met hulp van rollator, scootmobiel of rolstoel. Er waren voldoende vrijwilligers om iedereen op tijd in de tuin de krijgen.

Daar vertelde Stephan van der Steen over kasteel en tuin. Het verhaal van Stephan werd door een groot deel van de aanwezigen herkend en ook zelfs aangevuld en gaf een beeld van de Tuin door de jaren heen en wat er zich in vroeger jaren daar allemaal zou kunnen hebben afgespeeld. Boeiend! Voor de aanwezigen was er ook een overzichtje om mee naar huis te nemen en nog eens rustig na te kunnen lezen, zodat bij een volgend bezoek de dingen weer herkenbaar zijn.

lees verder

wandelen met

De Trossel

Soms is het nodig maar ook fijn om samen met iemand te wandelen. Gelukkig zijn er in dit geval ook al andere wandelmaatjes actief. Zo wilde iemand graag nog iets meer naar buiten. Ze belde de Trosseltelefoon en het balletje is gaan rollen. De coördinator van de wandel- en fietsgroep, Maria Scholts, ging met haar in gesprek en benaderde 2 vrijwilligers. Samen hebben ze kennis gemaakt met elkaar. De klik was er, een schema werd gemaakt, en het wandelen is gestart.

Iedereen die graag wil wandelen maar daar misschien zelf niet toe komt, om wat voor reden dan ook, kan zich melden bij De Trossel. Er zijn vrijwilligers die graag met u op pad gaan. Ook als u iemand weet voor wie dit misschien een geschikte oplossing zou kunnen zijn, geef het door en wij kijken of we een wandelmaatje kunnen vinden.

lees verder
div class="single_service_area margin-top-80">
foto frans hollander

kennismaken

met elkaar

De vrijwilligers van de werkgroep Wandelen en fietsen hadden tijdens een vrijwilligersavond afgesproken ter kennismakeing zelf een keer een stuk van het Schalkwijkse klompenpad te wandelen. .

Dat gebeurde op zaterdag 13 juni.

Lees verder